Doorgaan naar hoofdcontent

De naderende datum van 21.12.2012



DE NADERENDE DATUM VAN 21.12.2012

Reeds geruime tijd had ik hierover iets willen schrijven.
De Maya situeerden zich in grote delen van Midden-Amerika (ook nu nog in kleiner aantal). In hun samenleving was het telen van maïs zeer noodzakelijk. Het was hun belangrijkste voedsel, daarom was de bepaling en voorspelling van het weer van groot belang. Daardoor ontwikkelden zij stilaan een kalendersysteem. Zij konden zo de duur van het zonnejaar juister bepalen. De omlooptijd van de maan en van Venus, waren door hen nauwkeurig bekend.
De Maya kenden ook een eigen schrift en waren daarmee de eersten in het pre-Columbiaans Amerika. Op heden is nog niet alles ontcijferd van deze schrifttekens. Alhoewel de kalendertekens reeds veel hebben prijsgegeven. Hieruit blijkt dat voor hun berekeningen zij een 20-tallig stelsel gebruikten dat met punten (voor de 1) en strepen voor de 5, dus zeer eenvoudig, werd weergegeven. De cijfers 1 tot 19 bestonden uit symbolen alsook de nul, die van groot belang was in de volgorde van het getal.
Ook de godsdienst van de Maya ontwikkelde zich en groeide uit tot een zeer gecompliceerde, en sterk esoterische religie. Vooral de hemellichamen werden vergoddelijkt alsook het begrip "tijd", dat in verband stond met hun vereringen. De priesters hadden het monopolie over deze kennis en namen alzo een macht over de bevolking. De priesters en de politieke machthebbers waren nauw met elkaar verbonden en waren alzo de absolute machthebbers.
De kunst was ook belangrijk en leidt ons naar de bouw van de eerste afgeknotte piramidevormige heuvels, waarop altaren of kleine tempels werden gebouwd. Hun bouwkunst voerde als eersten de boogvorm in en was voor die tijd zeer zeldzaam.
Vele keramiekbeelden zijn prachtig beschilderd in rood, geel, zwart en wit op een dieporanje fond. Daarop staan Goden afgebeeld maar ook alledaagse taferelen. Ook muurschilderingen zijn bewaard gebleven, vooral oorlogstaferelen.
Het einde van het tijdperk van de Maya, houdt op bij de verovering door de Spanjaarden in 1525. Heel Guatemala werd er veroverd. In 1697 viel het laatste bolwerk van het Maya-geslacht, waardoor een einde kwam aan deze belangrijke culturele prestatie van de MAYA.
--------
Hier lees je echter niets over het einde van de wereld of zo, voorspeld tegen einde 2012.
--------
De kracht van het leven is nooit aanwezig in het voorspellen van de toekomst, het is een louter gissen naar iets onbereikbaar veelal gericht op sensatie. Voor sommige mensen is iedere dag het einde van de wereld. We moeten ons geen illusies maken, eens komt er een dag (de Jongste Dag), waar alle mensen zullen moeten verantwoording geven voor hun gedrag. Hoe ze zichzelf als mens vernederd hebben, hoe ze geen rekening hebben gehouden met hun naaste, die het soms moeilijk had. We zijn hier niet voor niets. Zijn we niet geplaatst in een omgeving van volledige harmonie? Zien we nog de omgeving waarin we leven, waar we mogen verblijven? De spiraal van de natuur, die geen mens kan tegenhouden, ieder jaar opnieuw, is voor ons toch het ultieme geschenk van onze Schepper. Hij heeft ons het Leven gegeven en ons omarmt in een sfeer dat vergelijkbaar zal zijn met wat ons eens te wachten staat.
Mochten we van onze Aarde een plaats maken van volledige overgave. Een plaats van echte liefde, van goedheid voor elkaar en verdraagzaamheid. Er moet orde heersen en discipline, voor vele mensen onontbeerlijk. Dit alles zal uiteindelijk leiden naar een bewuster leven.
We mogen fier zijn hier te mogen zijn en ieder op zijn manier, ons uiteindelijk doel te bereiken, over de dood heen. We moeten niet bang zijn, maar met de blik immer vooruit, en met de bagage van het verleden, trachten te leven met de dag, en wat morgen gebeurd zien we wel.
Dat er ooit een hoger bewustzijn op de mens afkomt, staat zeker vast. Onze hersens worden niet volledig benut.
Laten we hopen dat dit ooit eens gebeurd, dat we een dieper inzicht krijgen in het Leven, dat we elkaar beter begrijpen, dat misnoegdheid en verdriet en armoede, uit onze mooie wereld gebannen wordt. Is het misschien dit fenomeen dat door de Maya werd berekend? Voor deze mensen had het geen belang wat 2012 zou brengen. Laat ons allen hopen dat geen natuurramp onze aarde treft. De wetenschap kan veel voorspellen, maar ons hoger denken en een open geest krijgen we niet vanzelf, daar moeten we bewust aan werken. Wellicht zal die Iemand die alles ooit eens heeft begonnen, ons een handje toesteken...
Mocht deze tekst uw gemoed geruststellen en u het Leven, in al zijn eenvoud en pracht, nog vele aangename dagen verschaffen...
Tekst Walter Stroef

Reacties

  1. Bedankt Walter waardevolle begrijpelijke tekst............... Marjolyn en Lieven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het misschien dit fenomeen dat door de Maya werd berekend? Voor deze mensen had het geen belang wat 2012 zou brengen.Dat is heel juist Walter, Jouw verhaal komt al meer geloofwaardiger over, dan al die doemverhalen? Bedankt voor de uitleg... Walter Verbeeks

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor jouw uitleg ! Dat er ooit een hoger bewustzijn op de mens afkomt, staat zeker vast. Onze hersens worden niet volledig benut. Wie of wat kan dat zijn een nieuwe messias ? die ons naar een hoger bewustzijn brengt; Wat denk jij Walter ? groetjes Els ( mag ik dat op mijn facebook plaatsen ? )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kunnen we ooit een wereld achterlaten in chaos en verdriet, wij zijn NU verantwoordelijk. Onze kinderen en nog veel generatie na ons, zullen steeds de vruchten plukken van wat wij hier ooit eens hebben uitgespookt...Groetjes aan Marjolyn, lieven,Walter en Els(publiceer maar op uw facebook)Veel succes, Walter Stroef.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is een feit dat de Maya op de hooge was van de stand van de planeten en op deze bewuste data hebben e gezien dat niet alleen de zon en de maan maar ook alle planeten die een invloed hebben op onze aarde op één lijn komen te staan. Conclusie de wereld zal vergaan. Ondertussen hebben over gans de wereld geleerden zich afgevraagd waarom deze mensen zo zeker waren van iets dat zover van hen lag dit te voorspellen. Het is een feit dat alle planeten op één lijn komt te staan,hierdoor zal de aarde +/- 1/4 kantelen. Naar welke kant weet niemand. Er zal zich inderdaad iets heel ernstig voordoen, maar waar??? Europa? Amerika? Azië? We kunnen alleen hopen dat gelijk wat er gebeurd achter ons, de mensheid het anders aanpakt. L.E.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

DE RIJKDOM VAN DE BELGISCHE ONDERGROND. MARMER.

St.Anna-marmer, met witte bloemmotieven. Foto 002: Belgisch blauw, dooraderd met witte kalciet Foto 106: naam beeld 'the bird' (naxosmarmer op arduin) Hoogte: 93cm:Prijs 1200 Euro. (beeld van Ieza Stroef) Naam beeld: 'Space girl' (naxosmarmer op arduin). Hoogte:42 cm/Prijs: 200 Euro. Hannelore', Naxosmarmer op franse witsteen. Hoogte:36cm.Prijs:250 Euro. (Noot: beelden uit Belgische marmer gemaakt, zijn heden zeer zeldzaam te vinden) Foto 006: Portugese marmer (roze marmer) Het is een fijnkorrelige kalksteen van 542 miljoen jaar oud, hoofdzakelijk samengesteld uit samengekoekte of dooreengestrengelde kalciumkarbonaatkristallen, gemengd met minerale zouten, die het ontstaan geven aan de verschillende kleurschakeringen. Dank zij zijn fijne bouw en zijn hardheid, kan het marmer uitstekend gebeeldhouwd en behouwen worden en verkrijgt het, na een passende behandeling, een heerlijke glans. Deze laatste eigenschap alleen onderscheidt het

"Beelden in de nacht." Door Walter Stroef

Kunstenaar Walter Stroef Beeld van Walter Stroef Kunstenares Ieza Stroef Beeld van Ieza Stroef "Ik heb alleen de stilte van de nacht, "en het witte licht dat valt op jouw gezicht, "en alle wolken, smachtend naar de morgen. "Een bange vogel zoekt zich een prooi. "'t Is winter en de koude omarmt een figuur, "doelloos op zoek naar warmte. "We gaan er aan voorbij, we zien het niet, "maar de nacht leert ons luisteren naar de stilte, "brengt onze gedachten naar eindeloze vlakten. "Alles is kleurloos, de regenboog zie je niet, "alleen verdriet soms en "de zachte stilte van de nacht.

Een woordje uitleg over de speksteen of zeepsteen met beelden in deze materie.

Ruwe speksteen of  zeepsteen Super woman    H  51 cm  (steatiet op arduin ) prijs : voorbehouden Big girl    H : 44cm ( steatiet op arduin ) prijs : 125 euro Verheven H : 34cm ( steatiet op carrara marmer ) prijs : 150 euro Samen sterk  H: 42cm   prijs : 140 euro Speksteen of zeepsteen (de naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep), is een steensoort die meer dan 90 miljoen jaar oud kan zijn. De steen behoort tot de metamorfe gesteenten. Metamorfen zijn ontstaan door latere omzetting van stollings-  of afzettingsgesteenten. De omzetting heeft plaats gevonden onder de invloed van hoge druk, temperatuur of een chemische reactie. In de volksmond worden de namen speksteen, zeepsteen en STEATIET naast elkaar gebruikt om een vettige steensoort aan te duiden. Er zijn echter onderling wel kleine verschillen. Speksteen of zeepsteen is steatiet met een mindere compacte samenstelling en dus minder hard. Spe