Doorgaan naar hoofdcontent

DE RIJKDOM VAN DE BELGISCHE ONDERGROND. MARMER.

St.Anna-marmer, met witte bloemmotieven.
Foto 002: Belgisch blauw, dooraderd met witte kalciet




Foto 106: naam beeld 'the bird' (naxosmarmer op arduin) Hoogte: 93cm:Prijs 1200 Euro.
(beeld van Ieza Stroef)
Naam beeld: 'Space girl' (naxosmarmer op arduin). Hoogte:42 cm/Prijs: 200 Euro.
Hannelore', Naxosmarmer op franse witsteen. Hoogte:36cm.Prijs:250 Euro.
(Noot: beelden uit Belgische marmer gemaakt, zijn heden zeer zeldzaam te vinden)

Foto 006: Portugese marmer (roze marmer)



Het is een fijnkorrelige kalksteen van 542 miljoen jaar oud, hoofdzakelijk samengesteld uit samengekoekte of dooreengestrengelde kalciumkarbonaatkristallen, gemengd met minerale zouten, die het ontstaan geven aan de verschillende kleurschakeringen.
Dank zij zijn fijne bouw en zijn hardheid, kan het marmer uitstekend gebeeldhouwd en behouwen worden en verkrijgt het, na een passende behandeling, een heerlijke glans. Deze laatste eigenschap alleen onderscheidt het marmer van de andere kalkgesteenten en maakt er een siersteen van. In België treft men vooral twee soorten van marmer aan:
1° De massief opgebouwde vindplaatsen.
    Het geldt hier ofwel afzonderlijke klippen rode marmer, Belgisch Rood, genaamd, ofwel ononderbroken of onregelmatige klippen: Sint-Anna-marmer. Honderdveertig gekende vindplaatsen van rood-marmer liggen op een lijn die loopt van Rance naar Balen, over Givet, Rochefort, Durbuy.
Zij zijn lensvormig met een gemiddelde hoogte van 100 m. en een doormeter van 200 m.
De zogenaamde Sint-Anna banken verschillen wat grootte betreft, kunnen 5 tot 15 m. dik zijn en bevinden zich tussen La Buissière en Villers-Poterie.
2° De gelaagde vindplaatsen.
    Deze zijn ontstaan uit de zeebodem opgestapelde zeewezentjes.
Men onderscheidt:
a) het EFFEN ZWART, ontgonnen in de streek tussen Rhisnes en St-Martin-Balâtre, met Mazy als centrum;
b) Het BELGISCH BLAUW, dat vooral in de streek van Bioul, Warnant Anhée ontgonnen wordt.
Het BELGISCH ROOD levert soms in dezelfde groeve een volledige kleurengamma op, van het donkere bruinrood (Griottorood) tot het vuurrrood met witte en grijze adertjes, (Koningsrood), grijs gemengd met wit (Ardeens grijs), en zwartgestreept rood (Byzantijns rood).
St.ANNA-MARMER heeft een zwartachtige grijze grondtint, met sterk uitgetande witte bloemmotieven. Naargelang de grootte van het bloempatroon, onderscheidt men grote, middelgrote of kleine mengeling. Gepolijst, behoudt het jarenlang zijn glans.
Het ZWART is een belgisch monopolie. Dit zuiver zwarte marmer met zijn dichte bouw en  fijne korreling, vindt men alleen in ons land.
Het BELGISCH BLAUW, zeer dekoratief is een zwarte kalksteen met een blauwe weerschijn, zeer fijn van korrel en licht dooraderd met witte kalciet.
 Het BELGISCH ROOD en het ST-ANNA-marmer werden in dagbouw, het EFFEN ZWART en het BELGISCH BLAUW werden ondergronds ontgonnen.
De Belgische marmers zijn beter tegen het weer bestand en ook goedkoper dan de Italiaanse marmers.
Helaas zijn veel van de marmergroeven in België uitgeput en heden niet meer ontgonnen.
 De Franse marmers zijn meestal geel en geelgrijs; zeer fijn korrelig en weerbestendig. Er bestaan ook nog volgende kleurschakeringen: wit, geel, rood, groen, blauw, ook licht blauw met gele aderen, ook zwart.
Italiaanse marmers, gekend voor beeldhouwwerken zijn wit en fijn korrelig. (vb.: carrare marmer met zijn wereldberoemde witte en geaderde marmer). Je vindt er ook rode marmers en groene marmers, blauwe, grijze en zwarte marmers.
Kleinere hoeveelheden marmer komen uit Zweden (groen), Zwitserland en Griekenland (groene soorten) en Duitsland (rood, roodbruin, groen en geel)
 Hierna ziet u enkele beelden, gemaakt uit verschillende marmersoorten, alsook enkele stukken gepolijste marmer.  ( Alle kunstwerken zijn van WALTER STROEF )

Reacties

  1. Prachtige tekst en kunstwerken je blijft ons verbazen Walter. Je leert ons wat geschiedenis over de gesteenten, interessant en leerrijk. Bedankt voor jou informatie, mag ik deze informatie gebruiken en kopiëren ? Mvg, Stefaan Verschuren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige tekst en kunstwerken je blijft ons verbazen Walter. Je leert ons wat geschiedenis over de gesteenten, interessant en leerrijk. Bedankt voor jou informatie, mag ik deze informatie gebruiken en kopiëren ? Mvg, Stefaan Verschuren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De makers van het 'kunstblog' zijn altijd blij verrast met de belangstelling en de positieve mening van de lezer. Stefaan, de tekst en de afbeeldingen kunt u zeker gebruiken, zo kunt u ook nog andere geïnteresseerden tevredenstellen en eveneens bijdragen tot de bekendmaking en de waardering voor ons werk.
    Vele groetjes van Ieza en Walter Stroef.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

"Beelden in de nacht." Door Walter Stroef

Kunstenaar Walter Stroef Beeld van Walter Stroef Kunstenares Ieza Stroef Beeld van Ieza Stroef "Ik heb alleen de stilte van de nacht, "en het witte licht dat valt op jouw gezicht, "en alle wolken, smachtend naar de morgen. "Een bange vogel zoekt zich een prooi. "'t Is winter en de koude omarmt een figuur, "doelloos op zoek naar warmte. "We gaan er aan voorbij, we zien het niet, "maar de nacht leert ons luisteren naar de stilte, "brengt onze gedachten naar eindeloze vlakten. "Alles is kleurloos, de regenboog zie je niet, "alleen verdriet soms en "de zachte stilte van de nacht.

Een woordje uitleg over de speksteen of zeepsteen met beelden in deze materie.

Ruwe speksteen of  zeepsteen Super woman    H  51 cm  (steatiet op arduin ) prijs : voorbehouden Big girl    H : 44cm ( steatiet op arduin ) prijs : 125 euro Verheven H : 34cm ( steatiet op carrara marmer ) prijs : 150 euro Samen sterk  H: 42cm   prijs : 140 euro Speksteen of zeepsteen (de naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep), is een steensoort die meer dan 90 miljoen jaar oud kan zijn. De steen behoort tot de metamorfe gesteenten. Metamorfen zijn ontstaan door latere omzetting van stollings-  of afzettingsgesteenten. De omzetting heeft plaats gevonden onder de invloed van hoge druk, temperatuur of een chemische reactie. In de volksmond worden de namen speksteen, zeepsteen en STEATIET naast elkaar gebruikt om een vettige steensoort aan te duiden. Er zijn echter onderling wel kleine verschillen. Speksteen of zeepsteen is steatiet met een mindere compacte samenstelling en dus minder hard. Spe