Doorgaan naar hoofdcontent

Graniet

Foto: tuinbeeld:"Overgave"
Jasberg op arduin
Hoogte: 88cm
Prijs: 200,00 Euro
Graniet is een grof- tot fijnkorrelig holokristallijn dieptegesteente. Het is oververzadigd met SiO2, waardoor het vrij kwarts bevat.
De belangrijkste granietsoorten zijn tweeglimmergraniet, biotietgraniet, amfiboolgraniet, en pyroxeengraniet. Toermalijngraniet is na of tijdens zijn ontstaan, beïnvloed door pneumatolytische processen, waardoor de mica (licht glimmend) is vervangen door toermalijn.

In Nederland treedt als zwerfsteen vaak op, het rapokiwigraniet, dat hier door landijs uit het Fenno-scandinavische schild is gebracht.

De kleur van graniet, die meestal wordt bepaald door het veldspaat, is in het algemeen lichtgeel, ook rood-bruinachtig. De structuur is soms geband of gevlamd en vormt dan als gneis-graniet een overgang naar de ultrametamorfe gesteenten.

Granieten treden in de natuur op als massieve lichamen, gestolde batholieten en plutonen. De granieten zijn waarschijnlijk ontstaan door opsmelten van vast gesteente in ultrametamorfoseprocessen. Deze hangen samen met diepe orogenese en geven aanleiding tot het ontstaan van palingene (herboren) magma's, die later dan weer tot granitische gesteenten kunnen stollen.

Graniet wordt veel in de bouwkunde gebruikt, hetzij ruw bewerkt of gepolijst. Het is door het hoge kwartsgehalte ZEER hard en door de gelijkmatige korrelige structuur goed te bewerken. De eigenschappen maken graniet ook bij uitstek geschikt voor straatstenen en als gruis voor betontoeslag.

Naam beeld: 'Tiara-cat'
Chinese graniet en Jasberg op arduin
Hoogte: 43cm
Prijs: 200,00 Euro
Ondanks de hardheid van het materiaal, is graniet ook in de beeldhouwkunst toegepast, zoals bij de 'calvaires' in Bretagne. Uiteraard wordt het in de beeldhouwkunst gebruikt voor werken in een groot formaat. Nochtans de kleinere werken zijn ook zeer aantrekkelijk, maar vragen veel precisie en polijstwerk.

Hierna volgen enkele beelden in 'Jasberg' (zwart) en 'Labrador' graniet.

Graniet is dus een stollingsgesteente, ontstaan onder hoge druk, op zeer grote diepte in de aarde. Het bevat voor 90% kwarts. Grote verschillen doen zich voor in de samenstellingsfiguren van deze gesteenten. Binnen één groeve komen verschillende structuren voor.
Bij het polijsten van graniet, komen uiteindelijk de unieke tekeningen en enorme kleurschakeringen te voorschijn.

Deze natuursteen is daardoor wondermooi en praktisch onverwoestbaar.

Soorten graniet gevonden over de wereld:
  • Kashmir white (Indisch graniet)
  • Labrador blue (Noors graniet)
  • Multicolor red (Chinees graniet)
  • Supreme black (Chinees graniet)
  • Kashmir gold Indisch graniet)
  • Jasberg (Zuid-Afrikaans graniet)
  • Galaxy grey (Chinees graniet)
  • Emerald pearl (Noors graniet)=blauwe kristallen op zwarte achtergrond.
 Foto: tuinbeeld: 'Black woman' 'Jasberg op arduin/ Prijs: 200,00E
Walter Stroef

Reacties

  1. terug prachtig jouw kunst met goede uitleg erbij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na de steensoorten zullen ook de harde houtsoorten besproken worden. Zo groeit de 'Kunstenaarsblog' samen met de voorstelling van de beelden in deze verschillende materies. We zijn nog steeds opzoek naar een tentoonstellingsruimte in het Gentse, misschien weet iemand van onze lezers een locatie?
    Joost, hartelijk dank voor uw mooie reactie!
    Groetjes van Ieza en Walter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kimberly en vrienden16 maart 2012 om 03:14

    Mooie kunst met altijd een prachtige leerrijke uitleg bij, wanneer kunnen jullie eens een tentoonstelling rond Gent organiseren. Dat zouden wij super vinden. . ? Dus werk aan de winkel William, Eric

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja wij doen ons best, wij gaan dat zeker zo rap mogelijk in orde brengen. Weten jullie een geschikte plaats laat het ons gerust weten. William

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

DE RIJKDOM VAN DE BELGISCHE ONDERGROND. MARMER.

St.Anna-marmer, met witte bloemmotieven. Foto 002: Belgisch blauw, dooraderd met witte kalciet Foto 106: naam beeld 'the bird' (naxosmarmer op arduin) Hoogte: 93cm:Prijs 1200 Euro. (beeld van Ieza Stroef) Naam beeld: 'Space girl' (naxosmarmer op arduin). Hoogte:42 cm/Prijs: 200 Euro. Hannelore', Naxosmarmer op franse witsteen. Hoogte:36cm.Prijs:250 Euro. (Noot: beelden uit Belgische marmer gemaakt, zijn heden zeer zeldzaam te vinden) Foto 006: Portugese marmer (roze marmer) Het is een fijnkorrelige kalksteen van 542 miljoen jaar oud, hoofdzakelijk samengesteld uit samengekoekte of dooreengestrengelde kalciumkarbonaatkristallen, gemengd met minerale zouten, die het ontstaan geven aan de verschillende kleurschakeringen. Dank zij zijn fijne bouw en zijn hardheid, kan het marmer uitstekend gebeeldhouwd en behouwen worden en verkrijgt het, na een passende behandeling, een heerlijke glans. Deze laatste eigenschap alleen onderscheidt het

"Beelden in de nacht." Door Walter Stroef

Kunstenaar Walter Stroef Beeld van Walter Stroef Kunstenares Ieza Stroef Beeld van Ieza Stroef "Ik heb alleen de stilte van de nacht, "en het witte licht dat valt op jouw gezicht, "en alle wolken, smachtend naar de morgen. "Een bange vogel zoekt zich een prooi. "'t Is winter en de koude omarmt een figuur, "doelloos op zoek naar warmte. "We gaan er aan voorbij, we zien het niet, "maar de nacht leert ons luisteren naar de stilte, "brengt onze gedachten naar eindeloze vlakten. "Alles is kleurloos, de regenboog zie je niet, "alleen verdriet soms en "de zachte stilte van de nacht.

Een woordje uitleg over de speksteen of zeepsteen met beelden in deze materie.

Ruwe speksteen of  zeepsteen Super woman    H  51 cm  (steatiet op arduin ) prijs : voorbehouden Big girl    H : 44cm ( steatiet op arduin ) prijs : 125 euro Verheven H : 34cm ( steatiet op carrara marmer ) prijs : 150 euro Samen sterk  H: 42cm   prijs : 140 euro Speksteen of zeepsteen (de naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep), is een steensoort die meer dan 90 miljoen jaar oud kan zijn. De steen behoort tot de metamorfe gesteenten. Metamorfen zijn ontstaan door latere omzetting van stollings-  of afzettingsgesteenten. De omzetting heeft plaats gevonden onder de invloed van hoge druk, temperatuur of een chemische reactie. In de volksmond worden de namen speksteen, zeepsteen en STEATIET naast elkaar gebruikt om een vettige steensoort aan te duiden. Er zijn echter onderling wel kleine verschillen. Speksteen of zeepsteen is steatiet met een mindere compacte samenstelling en dus minder hard. Spe