Doorgaan naar hoofdcontent

MINDER HARDE NATUURSTENEN WAARUIT OOK SIERBEELDEN KUNNEN GEMAAKT WORDEN.

"GREEN WOMAN"
(serpentijn op franse witsteen)
hoogte: 60cm/ prijs: 200,00 Euro
SPEKSTEEN
Speksteen of zeepsteen (de naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep), is een steensoort die meer dan 90 miljoen jaar oud kan zijn.
De steen behoort tot de groep van de metamorfe gesteenten. Metamorfen zijn ontstaan door latere omzetting van stollings- of afzettingsgesteenten. De omzetting heeft plaats gevonden onder invloed van hoge druk, temperatuur of een chemische reactie.
In de volksmond worden de namen speksteen, zeepsteen en steatiet naast elkaar gebruikt om een vettige steensoort aan te duiden. Er zijn echter onderling wel kleine verschillen.

Speksteen of zeepsteen is steatiet met een minder compacte samenstelling en dus minder hard. Speksteen wordt in alle werelddelen gevonden. Noordelijke speksteen is hard en wordt verwerkt in vloeren, muren en kachels omdat het de warmte goed vast houdt.
Zuidelijke speksteen is zachter en ideaal om te bewerken. Zuidelijke speksteen wordt tevens gebruikt in de chemische industrie om talkpoeder en isolatiematerialen van te maken.
"VERLANGEN"
(serpentijn op franse witsteen)
hoogte: 40cm/ prijs: 200,00 Euro
De Firma Wereldbeeld voert zeepsteen rechtstreeks in vanuit Zimbabwe (Afrika) en kan u een goede kwaliteit garanderen. Speksteen uit Zimbabwe varieert in kleur van geel, bruin, zwart tot donkergroen. De stenen zijn nooit egaal van kleur maar hebben altijd kleurschakeringen die de steen een zeker elan geven.

SERPENTIJN.
Serpentijn werd meer dan 2000 miljoen jaar geleden gevormd en wordt beschouwd als een composiet. Het is een verzameling van gesteenten die bestaat uit samengeklonterde afvalstukken van andere gesteenten. In Zimbabwe vinden we serpentijn in het 'Great Dyke'. Dit is een plateau dat zich uitstrekt over grote delen van Zimbabwe en zich praktisch aan de oppervlakte bevindt. Dit maakt het gemakkelijk om de stenen te delven.
Bijna iedere steen heeft een roestbruine schil. Dit wordt ook wel een verweringslaag of oxidatielaag genoemd en is vrij zacht en broos. De hardheid van serpentijn varieert van zeer zacht tot zeer hard.
Kleuren variëren van lichtgroen, groen, donkergroen, groen gevlamd, groen met donkere stippen, bruin gevlamd, bruin, paars, wit met groene lijnen, enz...

"ANYSSA"
(steatiet op arduin)
hoogte: 28cm/ prijs: 180,00 Euro
Globaal kunnen we een indeling maken in volgende soorten:
  • Groene en bruine serpentijn: tamelijk zacht en zeer goed te bewerken met houtbewerkings-gereedschap. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de steen harder wordt naarmate de kleur donkerder is. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.
  • Zwarte serpentijn: zeer donker groen en middelmatig hard. Na het aanbrengen van een boenwas is de kleur bijna zwart. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.
  • Fruitserpentijn: harder dan zwarte serpentijn en te vinden in donkergroene tot bruine gevlamde kleur. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden en zijn niet bijzonder weergevoelig.
  • Opaal: is te vinden in bruine, groene en witte kleur. Laat zich goed bewerken en is redelijk zacht. Een gespikkelde variant, ook citroenopaal genoemd kan hard zijn. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen eventueel buiten geplaatst worden maar dit is meer risicovol. Bruine plekken in deze steen hebben namelijk de neiging om water te absorberen wat nefast kan zijn bij vriesweer.
  • Springstone: zwart met bruine tinten en hard. Bij het bewerken van deze steen is het gebruik van hardmetalen gereedschap aan te bevelen. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden zonder problemen.
"STRONG TOGETHER"
(steatiet op arduin)
hoogte: 42cm/ prijs: 140,00 Euro
REGENBOOGSTEEN
Is ook een siersteen met dezelfde kenmerken als de serpentijn en ook te vinden in Zimbabwe. De kleurschakeringen van deze steen zijn zeer uiteenlopend, zij gaan van geel met rode vlekken tot gebroken wit met groene strepen. Hij is bewerkbaar met zwaar materiaal en goed weerbestendig. Deze steen leidt hem tot verrassend mooie beelden.



Welkom bij Sint-Lucas in Gent Ontmoet Designers & Kunstenaars
"AMARYLLIS"
(regenboogsteen op franse witsteen)
hoogte: 31cm/ prijs: 150,00Euro

"SUPER WOMAN"
(steatiet op arduin)
hoogte 51 cm/ prijs: 300,00 Euro




"LAPIDES FIGURANTI"
(regenboogsteen op arduin)
hoogte: 24cm/ prijs: 120,00Euro
"VERHEVEN"
(steatiet op carrara-marmer)
hoogte: 34 cm/ Prijs: 150,00 Euro


SintLucas.org/Open_Atelierdagen
(Walter Stroef)

Reacties

  1. Mooie kunstwerken ! dat alles voor een goede prijs, inderdaad kunst moet betaalbaar blijven . Lippens R.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Walter kan je wat meer gegevens geven over wat er juist te zien is in Sint-Lucas ----Joost

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan Lippens R., dank voor uw positieve reactie.De prijs voor een kunstwerk is voor mij niet zo belangrijk, maar wel de gevoelens die opwellen bij het aanschouwen van het beeld, voor ieder mens anders...
    Joost, zoals ieder jaar worden de werken van de studenten tentoongesteld,soms heel mooie creaties, en veelal heel modern...Groetjes van Walter.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

DE RIJKDOM VAN DE BELGISCHE ONDERGROND. MARMER.

St.Anna-marmer, met witte bloemmotieven. Foto 002: Belgisch blauw, dooraderd met witte kalciet Foto 106: naam beeld 'the bird' (naxosmarmer op arduin) Hoogte: 93cm:Prijs 1200 Euro. (beeld van Ieza Stroef) Naam beeld: 'Space girl' (naxosmarmer op arduin). Hoogte:42 cm/Prijs: 200 Euro. Hannelore', Naxosmarmer op franse witsteen. Hoogte:36cm.Prijs:250 Euro. (Noot: beelden uit Belgische marmer gemaakt, zijn heden zeer zeldzaam te vinden) Foto 006: Portugese marmer (roze marmer) Het is een fijnkorrelige kalksteen van 542 miljoen jaar oud, hoofdzakelijk samengesteld uit samengekoekte of dooreengestrengelde kalciumkarbonaatkristallen, gemengd met minerale zouten, die het ontstaan geven aan de verschillende kleurschakeringen. Dank zij zijn fijne bouw en zijn hardheid, kan het marmer uitstekend gebeeldhouwd en behouwen worden en verkrijgt het, na een passende behandeling, een heerlijke glans. Deze laatste eigenschap alleen onderscheidt het

"Beelden in de nacht." Door Walter Stroef

Kunstenaar Walter Stroef Beeld van Walter Stroef Kunstenares Ieza Stroef Beeld van Ieza Stroef "Ik heb alleen de stilte van de nacht, "en het witte licht dat valt op jouw gezicht, "en alle wolken, smachtend naar de morgen. "Een bange vogel zoekt zich een prooi. "'t Is winter en de koude omarmt een figuur, "doelloos op zoek naar warmte. "We gaan er aan voorbij, we zien het niet, "maar de nacht leert ons luisteren naar de stilte, "brengt onze gedachten naar eindeloze vlakten. "Alles is kleurloos, de regenboog zie je niet, "alleen verdriet soms en "de zachte stilte van de nacht.

Een woordje uitleg over de speksteen of zeepsteen met beelden in deze materie.

Ruwe speksteen of  zeepsteen Super woman    H  51 cm  (steatiet op arduin ) prijs : voorbehouden Big girl    H : 44cm ( steatiet op arduin ) prijs : 125 euro Verheven H : 34cm ( steatiet op carrara marmer ) prijs : 150 euro Samen sterk  H: 42cm   prijs : 140 euro Speksteen of zeepsteen (de naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep), is een steensoort die meer dan 90 miljoen jaar oud kan zijn. De steen behoort tot de metamorfe gesteenten. Metamorfen zijn ontstaan door latere omzetting van stollings-  of afzettingsgesteenten. De omzetting heeft plaats gevonden onder de invloed van hoge druk, temperatuur of een chemische reactie. In de volksmond worden de namen speksteen, zeepsteen en STEATIET naast elkaar gebruikt om een vettige steensoort aan te duiden. Er zijn echter onderling wel kleine verschillen. Speksteen of zeepsteen is steatiet met een mindere compacte samenstelling en dus minder hard. Spe